Hoe werkt Rapid Application Development?
Om Rapid Application Development succesvol te implementeren, doorloop je deze 4 fundamentele fasen:
Fase 1: Doelstellingen en requirements
In de eerste fase werken alle stakeholders samen om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit wat betreft de doelstellingen van het project. Deze planningsfase duurt bij RAD veel minder lang dan bij traditionele ontwikkelmethoden. In plaats van weken of maanden te besteden aan het zo goed en compleet mogelijk beschrijven van alle eisen die aan het resultaat worden gesteld, maken de stakeholders een ruwe schets van de requirements. Dit met de bedoeling de specifieke eisen aan te scherpen en feedback te verwerken naarmate het project vordert.
Fase 2: User experience en prototyping
De ontwikkelaars leveren herhaaldelijk prototypes op en verbeteren die op basis van continue user feedback. Een ander belangrijk pluspunt is de flexibiliteit van de methode. De behoefte van de gebruikers kan snel en onverwacht veranderen. Met RAD kunnen gebruikers makkelijk en duidelijk aangeven wat er moet worden aangepast om aan die veranderde behoefte te voldoen.
Dit is het mooie van RAD: om zeker te weten dat het uiteindelijke product perfect aansluit bij wat de gebruikers nodig hebben en prettig vinden werken, worden die gebruikers vanaf het prille begin bij het ontwikkelproces betrokken.
Fase 3: Kortcyclische implementatie
In deze fase worden prototypes werkende modellen. De grootste problemen en bugs werden al in fase 2 getackeld, zodat er veel sneller gebouwd kan worden dan bij de traditionele ontwikkelmethoden. In deze fase wordt ook getest en kan nog altijd nieuwe klantfeedback worden verwerkt.
Fase 4: Oplevering
In de laatste fase, ook wel ‘cutover’ genoemd, verplaatst het ontwikkelteam de componenten naar een live productieomgeving om alle noodzakelijke tests uit te voeren. Deze fase is vergelijkbaar met de implementatiefase bij traditionele ontwikkelmethoden. De ontwikkelaars focussen nu op stabiliteit en onderhoud. Er wordt documentatie geschreven en de gebruikers worden getraind.
RAPID APPLICATION DEVELOPMENT IN VOGELVLUCHT:
Minder planning en meer prototyping
Waar bij traditionele ontwikkelmethoden veel aandacht uitgaat naar planning, draait RAD om prototyping. Dat zorgt voor enorme wendbaarheid. Je werkt iteratief, wat wil zeggen dat je het proces blijft herhalen om de juiste requirements te vinden en steeds weer verbeteringen aan te kunnen brengen. In de huidige competitieve business omgeving is het cruciaal dat de gebruiker daarbij op één staat. RAD stelt gebruikers in staat om al voor oplevering ervaring op te doen met een product, waardoor feedback eerder en vaker kan worden geïmplementeerd.