Apr 5, 2022
8 minuten

5 handige tips voor het automatiseren van processen

Richt je processen toekomstbestendig en efficiënt in

Dankzij technologie kun je steeds meer processen binnen de organisatie automatiseren. Dat is goed nieuws, want het automatiseren van processen helpt organisaties op verschillende manieren: van vermindering van productiefouten tot het verhogen van productkwaliteit. Met deze vijf tips helpen we je alvast op weg om je processen toekomstbestendig en efficiënt in te richten.

Tip 1. Begin klein, werk strategisch

Een voordeel van automatiseren, is dat het in kleine stapjes kan worden gedaan, geheel op eigen tempo. Maar onderschat het niet. Een strategisch plan, met daarin de belangrijkste stappen van het automatiseringstraject, helpt je alle stappen te ordenen. In dit plan breng je de valkuilen, doelen en kansen in kaart. Inclusief de middelen die nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken. Stapsgewijs werken, maakt automatiseren beheersbaar; een heldere strategie maakt het succesvol.

Tip 2. Gebruik ROI alleen om succes op de lange termijn te meten 

Als je veel geld uitgeeft aan nieuwe software, training of andere projecten, wil je uiteraard je ROI weten. Toch is het bij een automatiseringstraject beter om de ROI te bepalen over een langere periode. Zou je per automatiseringstaak de ROI willen berekenen, dan kom je namelijk bedrogen uit. De implementatie van de wat kleinere automatiseringstaken, kost nou eenmaal tijd. Bereken je de ROI over een langere periode, dan zie je pas écht wat automatisering voor de organisatie doet.

Tip 3. Ontwikkel automatiserings- en datavaardigheden 

Automatisering van processen is iets wat de hele organisatie aangaat. Nu er steeds meer processen worden uitgevoerd door applicaties en systemen, moet het aantal mensen dat hiermee uit de voeten kan, ook meegroeien. Geef werknemers daarom toegang tot de juiste tools en leer hen de vaardigheden die ze nodig hebben om de kracht van automatisering volledig te benutten. Low-code en no-code tools zijn handig om automatiserings- en datavaardigheden organisatiebreed uit te rollen.

Tip 4. Behandel databeheer als meer dan alleen technologie

Hoe breder de automatiseringsstrategie, hoe belangrijker het is dat werknemers het belang en de implicaties begrijpen van de gegevens waarmee ze werken. Gegevensbeheer is immers meer dan alleen technologie. Stel duidelijke richtlijnen voor databeheer op en leer werknemers hoe ze op een verantwoorde manier om kunnen gaan met deze gegevens.  

Tip 5. Begrijp hoe data door de gehele organisatie loopt

Veel automatiseringsdoelstellingen en de bijhorende uitdagingen kun je in twee categorieën onderverdelen: processen en data. Voor zowel het proces als de data is het belangrijk dat je er kennis van hebt en workflows inzichtelijk maakt. Zo voorkom je dat je een proces automatiseert, terwijl deze eerst moet worden verbeterd. Ook helpt het om alle gegevens en processtappen op één plek te verzamelen. Bij nieuwe uitdagingen kan de organisatie dan daar terecht voor een oplossing.

Automatiseren loont!

Er zijn verschillende mogelijkheden en valkuilen waar je op moet letten bij het automatiseren van bedrijfsprocessen. Maar één ding is zeker: automatiseren loont. Hopelijk helpen deze vijf tips je op weg bij het automatiseren van de processen in jouw organisatie.  

Bron: The Enterprisers Project

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.