Deze tips helpen je om succesvol datagestuurd te werken
Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de toegevoegde waarde van data voor hun bedrijfsvoering. In plaats van alleen te vertrouwen op onderbuikgevoel en menselijke besluitvorming, maken ze nu keuzes op basis van feitelijke informatie. Toch blijkt het in de praktijk een stuk lastiger om een succesvolle datagestuurde organisatie te worden. Waarom?
Culturele veranderingen
De grootste uitdaging voor organisaties die werken aan hun datastrategie, is culturele verandering – of eigenlijk het gebrek hieraan. Om datagestuurd werken van de grond te krijgen, heeft een organisatie werknemers nodig die het potentieel van data inzien. En dan vooral mensen die zich hard willen maken voor deze nieuwe manier van werken, en anderen willen enthousiasmeren. Helaas blijven coördinatie en ownership in de vorm van bijvoorbeeld nieuwe functies, zoals een Chief Data of een Analytics Officer, nog vaak uit.
Versnippering van data
Een ander obstakel is de grote hoeveelheid data die elke dag wordt gecreëerd en die exponentieel blijft toenemen. Het ordenen en structureren van verschillende soorten data (teksten, afbeeldingen en bijvoorbeeld sensorgegevens) maakt datagestuurd werken een stuk complexer. Doordat datagestuurd werken betrekking heeft op alle afdelingen binnen de organisatie, is het categoriseren van data binnen één afdeling of losse afdelingen niet voldoende. Hierdoor ontstaat er vaak een versnippering van data.
Informatiebeveiliging en privacy
Doordat datagestuurd werken afdelingsoverstijgend is, worden informatiebeveiliging en dataprivacy alsmaar belangrijker. Ook speelt kennis en begrip rondom verantwoord werken met gevoelige data een grote rol. Zonder intensieve samenwerking tussen de verschillende afdelingen van de organisatie, kun je de garantie voor een verantwoord en ethisch gebruik van gegevens niet waarborgen.