Apr 19, 2022
6 minuten

Legacy-software op een effectieve manier moderniseren? Dat doe je zo!

Van verouderd softwaresysteem naar toekomstbestendig platform 

Steeds meer organisaties met legacy-software en -applicaties zijn op zoek naar nieuwe oplossingen om te voldoen aan de snel veranderende markt. De digitale wereld ziet er inmiddels totaal anders uit, en deze legacy-oplossingen sluiten niet meer aan op de behoeften van de organisatie. Een van de grootste uitdagingen is daarom ook het moderniseren van deze software. Deze moet vaak worden bijgewerkt of volledig worden herschreven. Maar hoe pak je dat zo effectief mogelijk aan? In dit artikel lees je hoe je legacy-software op een effectieve manier kunt moderniseren. 

De digitale uitdaging

Een legacy-applicatie is een softwareproduct dat een bedrijfskritisch proces ondersteunt, maar gebaseerd is op inmiddels verouderde technologie. Vaak voldoet de software voor de gebruiker nog wel, maar hoe langer je wacht met moderniseren, hoe meer gebreken er naar boven komen. Daarbij is het een uitdaging om softwareontwikkelaars te vinden die deze applicaties kunnen (blijven) ondersteunen.  

Wil je als organisatie innoveren? Dan moet je de huidige legacy-software en -applicaties vernieuwen. Bijvoorbeeld door elk deel van de code opnieuw te implementeren, op zo’n manier dat de ervaring van eindgebruikers niet wordt beïnvloed. Een project kan dan maanden en soms zelfs jaren duren.

Manieren om legacy-software te moderniseren

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende low-code en no-code platforms beschikbaar, waarmee je efficiënt jouw legacy-software kunt moderniseren. Ook kun je met dit soort platforms legacy-applicaties eenvoudig integreren met nieuwe applicaties, in één uniforme omgeving. Maar hoe begin je aan zo’n digitale transformatie? 

Dit zijn de drie stappen die je als organisatie kunt nemen:

  1.     Breng de digitale infrastructuur van de organisatie in kaart. Let hierbij vooral op welke processen je kunt automatiseren.  
  2.     Bepaal je strategische doelen, zowel voor de korte als lange termijn. Dit helpt bij het inschatten van de kosten.
  3.     Neem medewerkers mee in het moderniseringsproject. Door mogelijke weerstand vroegtijdig weg te nemen, zorg je voor een vlotte transitie.

Het moderniseren van legacy-software brengt veel voordelen met zich mee: optimaliseer bestaande processen, werk efficiënter en bespaar onder andere op onderhoudskosten. Het belangrijkste voordeel? Met de innovatieve software en integratie van nieuwe platforms creëer je tal van nieuwe mogelijkheden binnen jouw organisatie. 

Bron: TechNative

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.