Jul 14, 2022
6 minuten

Organisaties hebben last van complexiteit en dat heeft impact op hun winst, productiviteit en veiligheid

Wat is een veilig alternatief voor een complexe tech stack?

 Organisaties staan voor een nieuwe uitdaging met hun tech stacks. Naarmate zij nieuwe technologieën als containers en microservices implementeren, moeten zij een belangrijke keuze maken: vervangen we bestaande technologieën of bouwen we op eerdere lagen verder? Het resultaat is vaak een onmogelijk complexe lappendeken van systemen die moeilijk te beheren, te onderhouden en te beveiligen zijn. Tijd voor een oplossing. 

De nadelen van een complexe tech stack

Het is belangrijk om na te denken over de gevolgen van het onderhouden van zoveel lagen van een tech stack. Zeer complexe tech stacks zijn namelijk minder efficiënt, duurder in gebruik en brengen aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich mee. Om deze problemen aan te pakken zullen we de manier waarop we onze technologieën upgraden moeten heroverwegen. Net zoals de manier waarop we de toegang tot onze systemen organiseren en bijhouden.

De kosten van complexiteit

Wanneer je als organisatie upgrades in software uitvoert zonder een plan voor het overkoepelende systeem, kost dit je meer dan dat het je oplevert:

  • Productiviteit: wanneer nieuwe lagen aan de tech stack worden toegevoegd zonder de bestaande technologie te beëindigen, is nieuwe expertise nodig om deze oplossing op te zetten, te configureren en te beheren. Dit terwijl de oude technologie ook behouden blijft. De complexiteit die komt kijken bij het beheren van legacy-technologie vertraagt de algehele operatie.
  • Marges: een logge tech stack omvat méér producten en diensten, vereist méér technische expertise om te beheren en produceert minder nieuwe oplossingen. Wanneer de complexiteit een omslagpunt bereikt, wordt het een belemmering voor de organisatie en haar succes op lange termijn.
  • Beveiliging en compliance: naarmate organisaties nieuwe lagen toevoegen aan hun tech stack, komt elke laag met een eigen te beveiligen oppervlak en eigen veiligheidsvoorschriften. Bovendien vergroot elke nieuwe laag in de tech stack de kans op een potentiële cyberaanval, waardoor waardevolle data en gegevens in gevaar komen.

Een veilig alternatief

Hoe ziet een alternatief voor complexiteit eruit in een evoluerende tech stack? Om te beginnen moeten engineering teams de manier waarop ze toegang krijgen tot hun software en tools opnieuw uitdenken. De sleutel tot het overwinnen van deze complexiteit is het centraliseren van de toegang. Versleutelde connectiviteit, authenticatie, autorisatie en auditing worden dan onder één paraplu gebracht.

Het aanpakken van toegang en beveiliging is de logische eerste stap in het vereenvoudigen van een complexe tech stack. Zo zijn er minder middelen nodig om de waardevolle bedrijfsmiddelen en -gegevens van een organisatie te beveiligen. Een ander voordeel: verouderde lagen worden vervangen in plaats van ze uit te breiden. Sterker nog, deze aanpak verkleint de kans op een cyberaanval – een van de meest schadelijke gevolgen van complexe tech stacks. 

Balanceren tussen achterwaartse compatibiliteit en veroudering 

Door de snelle evolutie van cloud computing, containers en microservices zijn de manieren waarop we onze technologie bouwen en beheren drastisch veranderd. Het gevolg? Organisaties moeten gaan nadenken over hoe zij verouderde technologie en het behouden van achterwaartse compatibiliteit gaan balanceren. Vraag jezelf eens af: is het écht de moeite waard om nieuwe veiligheidsrisico's te nemen voor technologieën die allang over de houdbaarheidsdatum heen zijn? De kans is groot dat er eenvoudigere oplossingen zijn, het is dus de hoogste tijd om daar wat aan te doen.

Bron: Forbes

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.