Mar 14, 2022
2 minuten

5 veelvoorkomende misvattingen over low-code

Dit is wat je moet weten over low-code tools 

Het gebruik van low-code doet veel stof opwaaien in de IT-wereld. Dit soort tools zouden namelijk onnodig werk opleveren vanwege de problemen die ze veroorzaken als de applicaties eenmaal zijn geïmplementeerd. Ook kunnen ze volgens velen niet de kwaliteit evenaren van ervaren software-engineers. Maar niets is minder waar. Low-code tools kunnen juist een positieve impact hebben wanneer je ze op de juiste manier toepast. Tijd dus om misvattingen te ontkrachten.

1. Low-code is alleen voor citizen developers
Een veelvoorkomende misvatting is dat low-code alleen gemaakt is voor mensen met kennis van de business maar zonder IT-achtergrond, ook wel bekend als citizen developers. Gek, want low-code tools kunnen software-engineers juist helpen sneller te werken en leveren dus een snellere time-to-value. Denk aan het eenvoudiger maken of verminderen van repetitieve taken, waardoor er meer aandacht kan worden besteed aan complexere vraagstukken binnen de organisatie. Low-code is dus niet alleen voor citizen developers, maar ook voor software-engineers.

2. Low-code tools vervangen het werk van software-engineers

Er wordt weleens geclaimd dat low-code het werk van de professionele software-engineer overbodig maakt. Onzin! Er zit namelijk een aanzienlijk verschil in het soort applicaties dat gebouwd wordt met low-code tools, en het soort applicaties dat gemaakt wordt door software-engineers. De kunst is juist om de twee te combineren of eigenlijk te laten samenwerken. Zo kan het IT-team zich focussen op de technische prioriteiten binnen de organisatie, terwijl citizen developers zich richten op de applicaties die wat lager op de prioriteitenlijst staan, maar nog steeds waardevol zijn voor de organisatie. 

3. Low-code levert applicaties van mindere kwaliteit 

Een andere populaire misvatting is dat low-code applicaties van mindere kwaliteit oplevert, of na implementatie zelfs méér werk zouden opleveren. Vroeger was dat misschien het geval, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Moderne low-code tools voorzien het IT-team namelijk van handigheden zoals herbruikbare, modulaire componenten en applicatiebouwstenen. Hierdoor hoeft het wiel niet opnieuw te worden uitgevonden bij de start van een nieuw project, en gaan de productiviteit en efficiëntie van het team omhoog. 

4. IT en citizen development moeten los van elkaar bestaan binnen de organisatie

Er heerst nog altijd de overtuiging dat de IT-afdeling en citizen developers los van elkaar moeten werken binnen een organisatie. Toch is het de samenwerking tussen deze twee die voor groei en innovatie zorgt. Want met het juiste samenwerkingsmodel tussen IT en citizen developers zorg je ervoor dat:

  • Applicaties aan alle niet-functionele eisen, bijvoorbeeld op het gebied van informatiebeveiliging en privacy, voldoen.
  • Dat citizen developers onafhankelijk applicaties kunnen bouwen zonder voortdurend ondersteuning van IT nodig te hebben.
  • Er een gevoel van saamhorigheid en ownership ontstaat tussen de verschillende werkwijzen en oplossingen binnen de organisatie. 

5. Low-code zorgt enkel voor technologische vertraging binnen de organisatie

Het laatste punt op deze lijst is misschien wel de grootste misvatting. Want door dit soort tools op de juiste manier toe te passen binnen de organisatie, zorgen ze voor een enorme positieve impact. Low-code maakt IT-teams efficiënter en productiever en citizen developers flexibeler en onafhankelijker.  

Om het potentieel van low-code volledig te benutten en bovenstaande misvattingen voorgoed de das om te doen, moet de rol van de IT-afdeling veranderen: van gatekeeper naar aanjager. Het hele doel van low-code is namelijk het verminderen van de werkdruk en de afhankelijkheid van IT. 

Dus, waar wachten we nog op? 

Bron: Diginomica

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.