Apr 21, 2022
3 minuten

Ieder bedrijf kan een databedrijf worden met low-code/no-code governance-tools

Dit is hoe low-code je kan helpen om een datagestuurde organisatie te worden

Data zorgt voor nieuwe inzichten, innovatie en een explosieve toename in het gebruik van de cloud bij veel bedrijven. Nu de cloud voor velen de standaard begint te worden, verandert ook de manier waarop we werken – inclusief de obstakels voor innovatie. In dit artikel lees je wat deze hindernissen zijn en hoe low-code tools je kunnen helpen om datagestuurd te werken.

Hoe het allemaal begon

Voorheen was het programmeren van nieuwe applicaties en software een moeizaam en duur proces, waarbij het gebrek aan programmeerskills vaak de rode draad vormde. De komst van low-code platforms heeft daar verandering in gebracht. Dankzij deze tools kunnen medewerkers zonder IT-kennis zelf aan de slag met het bouwen van applicaties, waardoor de werkdruk en de afhankelijkheid van IT drastisch minder wordt. Hierdoor wordt het werken met data in de cloud voor bedrijven niet alleen gemakkelijker, maar ook efficiënter. 

Toch worden deze tools vaak alleen ingezet voor het bouwen van eenvoudige applicaties, wat zonde is. Want gegevensbeheer en dataprivacy, of eigenlijk het gebrek hieraan, vormen een steeds grotere uitdaging voor bedrijven die datagestuurd willen werken.

Waarom datagedreven innovatie botst met privacyregelgeving

Bedrijven beschikken over enorme hoeveelheden bedrijfs- en klantgegevens en die hoeveelheid neemt alleen maar toe. Terwijl deze data wordt gebruikt voor het verbeteren van bedrijfsprocessen en diensten, moeten bedrijven nu ook ineens rekening gaan houden met een nieuw obstakel: gegevensbeheer en dataprivacy. Investeren in de juiste tools die de naleving van de AVG en GDPR haalbaar maken, is daarom van essentieel belang. Maar waar begin je?

Selfservice-databeheer en datagestuurd inzicht dankzij low-code 

Gelukkig hebben we daar al een antwoord op: laat medewerkers zonder IT-achtergrond zelf een oplossing voor databeheer bouwen én beheren. Een low-code platform maakt dit mogelijk. Deze technologie werkt binnen het hybride en multi-cloud framework zonder dat er nieuwe infrastructuur of code is vereist om dingen in op te zetten. 

Met deze strategie kan een deel van de werklast worden verplaatst naar de medewerkers zonder IT-achtergrond, waardoor de IT zich kan richten op complexere zaken. Daarbij kan er sneller worden bijgestuurd als er iets mis is. Datagestuurd werken wordt zo niet alleen sneller, het wordt ook minder foutgevoelig.

De volgende stap in low-code 

Dankzij low-code tools kan iedereen die inzicht wil in gevoelige data, de juiste beveiligingsmaatregelen implementeren om deze veilig én in overeenstemming met de regelgeving te gebruiken. Zonder dat je daar enige programmeerskills voor hoeft te hebben. Zo kun je als bedrijf sneller waarde uit je data halen en het databedrijf worden, dat je zou willen zijn.

Bron: VentureBeat

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.