Jun 13, 2022
2 minuten

Low-code tools: slechts een hype of toch een blijvertje?

Low-code platforms zijn veelbelovend, maar hoe presteren ze in de echte wereld?

Tot voor kort waren het alleen de developers die de code schreven waarmee verschillende aspecten van ons beroeps- en privéleven werden verbeterd. De rollen waren altijd helder verdeeld: de programmeurs maakten software en andere werknemers leerden deze te gebruiken. Maar met de komst van low-code oplossingen kunnen ook niet-programmeurs oftewel, citizen developers, zelf software bouwen. En nog redelijk snel ook. De vraag is nu of low-code slechts een hype is, of misschien toch een duurzame oplossing die zeker blijft?

Low-code voor programmeurs versus low-code voor citizen developers

Soms kun je low-code vergelijken met fastfood: snelle levering in een mooie verpakking, maar slecht voor jou, de gemeenschap en het ecosysteem. Toch is dat niet per definitie altijd zo. Vooral wanneer snelheid en wendbaarheid tegen lage kosten de doelstellingen zijn van een organisatie. Het antwoord op de vraag of low-code daarom goed is voor jouw organisatie, is afhankelijk van wie het gebruikt. Zet je een low-code platform slechts in als IT-tool en worden zakelijke gebruikers uitgesloten in het ontwikkelproces? Dan loop je alsnog het risico om technical debt te creëren. Wordt het low-code platform gebruikt door zowel citizen developers als developers? Dan is het interessant om te kijken naar ‘hoe’ het platform wordt gebruikt. 

Het is belangrijk om aan te kaarten dat er een verschil zit tussen low-code platforms voor programmeurs en die voor citizen developers. Low-code platforms voor citizen developers zijn meestal visuele tools en eenvoudige frameworks die het schrijven van complexe stukken code elimineren. Over het algemeen worden deze tools alleen gebruikt voor vrij eenvoudige applicaties. Low-code tools voor programmeurs daarentegen bieden dezelfde functionaliteiten, maar maken het ook mogelijk om zelf te coderen. 

De voordelen van low-code

Er zijn verschillende voordelen voor organisaties die gebruikmaken van een low-code platform, zoals snellere levering van software, kostenbesparing en meer productiviteit op de werkvloer. Andere voordelen van een low-code platform zijn:

1. Minder frictie tussen IT en business

Zakelijke gebruikers en IT kunnen voortaan samenwerken in een low-code omgeving. Laat zakelijke gebruikers bijvoorbeeld de workflows en het framework van een applicatie ontwerpen, terwijl de programmeurs de complexere aspecten van de devops-cyclus beheren, zoals integraties in het IT-landschap.

2. Lagere kosten voor ontwikkelaars en software van derden

Zet low-code in om applicaties te ontwikkelen die gaten in de functionaliteit dichten en bedrijfsoplossingen volledig kunnen vervangen. In plaats van een nieuw ERP-systeem te implementeren, wat soms maanden tot een jaar kan duren, ontwikkel en implementeer je een applicatie die het desbetreffende gat voor je dicht. En dat in slechts enkele weken.

3. Het ontwikkelen van bedrijfswaardige applicaties wordt toegankelijker

Applicaties gemaakt door citizen developers kunnen door IT gemakkelijk worden omgezet in een bedrijfsbrede oplossing. Doordat zij dichter bij het probleem en de vraagstukken van de organisatie staan, zowel intern als extern, is het een stuk aannemelijker voor anderen om deze applicaties te gebruiken. 

4. Low-code helpt bij het vinden van talent

Doordat zowel technische als niet-technische gebruikers kunnen werken in een low-code omgeving, wordt het tekort aan IT-talent aangevuld. Daarbij is low-code ook een fijne oplossing voor mensen die hun eigen ding willen doen op hun eigen manier. 

Het grotere plaatje

Zoals met alles, hebben ook low-code platforms voor- en tegenstanders. De truc is om te bepalen of low-code werkt voor jouw organisatie. Welke doelen willen jullie nastreven en welke tools helpen jullie deze te bereiken? Zodra je het grotere geheel in kaart hebt gebracht, is het tijd om te kiezen voor het juiste platform. Eén ding is zeker: low-code kan je zeker helpen.

Bron: Information Week

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.