Jun 20, 2022
2 minuten

AI-tools in handen van werknemers: moet je dat willen?

Low-code tools om innovatieve AI-oplossingen te bouwen? Houd rekening met de risico’s 

Low-code tools helpen organisaties om AI toegankelijker te maken voor een breder publiek. Hoewel er talloze voordelen zijn van het werken met deze tools, kent low-code ook enkele beperkingen. Sterker nog, worden deze tools verkeerd ingezet, dan doen ze waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Daarom is het belangrijk dat je anticipeert op de uitdagingen, voordat je low-code tools gaat uitrollen binnen je organisatie. 

De uitdagingen van low-code

Dit zijn de drie belangrijkste aandachtspunten wanneer je aan de slag wilt met een low-code platform om een AI-tool te ontwikkelen:

1. "Geen code" betekent niet "geen training"

Werknemers vragen om low-code tools te gebruiken en AI-applicaties te ontwikkelen, is hetzelfde als amateurs vragen om in een raceauto te rijden. Leer werknemers daarom eerst de basisprincipes van AI, inclusief specifieke toepassingen en mogelijke risico’s, voordat je ze volwaardige applicaties laat bouwen. 

2. Efficiëntie versus maatwerk

Low-code tools bieden organisaties de mogelijkheid om binnen korte tijd (complexe) software te bouwen. Dit betekent wel dat er minder ruimte is voor maatwerk. AI-applicaties gemaakt met een low-code tool zijn vaak niet volledig op maat. Vraag jezelf daarom bij iedere stap af of het gebruik van een low-code tool de prestaties van kritieke processen beperkt of juist versterkt.

3. Ontwikkelen is minder transparant

Doordat een groot deel van het codeerwerk bij low-code tools zich ‘achter de schermen’ afspeelt, wordt het moeilijker voor werknemers om te begrijpen hoe AI werkt en zich zal ontwikkelen. Dit kan een uitdaging zijn. Zorg er dus voor dat je deze processen begrijpt en controleert wanneer je gebruikmaakt van een low-code platform. 

Low-code tools inzetten binnen jouw organisatie

Om het volledige potentieel van AI te benutten, is er visie en sturing binnen de organisatie nodig. Weet in ieder geval hoe je low-code tools het beste kunt inzetten voor een optimaal resultaat én hoe je de risico’s kunt beperken. Hier drie tips om je op weg te helpen:

Tip 1: identificeer waar het gebruik van low-code tools waarde zal creëren

Wil je low-code tools volledig benutten? Identificeer dan hoe je deze tools op een rendabele manier kunt inzetten. De pioniers gebruiken ze om de ontwikkeling van use cases te versnellen, implementatiekosten te verlagen en bijvoorbeeld werknemers bij te scholen. 

Tip 2: train werknemers in het gebruik van low-code tools

De uitrol van low-code platforms is iets wat zorgvuldig gepland moet worden. De eerste stap is het bepalen wie er toegang moet hebben tot deze tools. Zijn dat alleen de ervaren ontwikkelaars? Of krijgen ook citizen developers toegang tot deze tools? Zodra je dat in kaart hebt gebracht, is het tijd om deze werknemers te gaan trainen. 

Tip 3: stimuleer vertrouwen en ruimte om te experimenteren 

Tot slot is het aan jou om een veilige omgeving te creëren waar werknemers zorgeloos kunnen experimenteren met low-code tools. Een digitale speeltuin waar ze gaandeweg vertrouwen krijgen in hun werk en nieuwe oplossingen kunnen bouwen. Als je bereid de ruimte om te experimenteren te bieden, boek je uiteindelijk sneller resultaat.

Een nieuw tijdperk

De komst van low-code tools luidt een nieuw tijdperk van AI in. Organisaties hebben nu de kans om AI toegankelijk te maken voor iedereen, zowel intern als extern. Het is daarbij wel van cruciaal belang dat werknemers experimenteren en leren waarom, wanneer en hoe ze deze tools het beste kunnen gebruiken. Experimenteert jouw organisatie al met low-code?

Bron: Fortune

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.