Mar 28, 2022
2 minuten

Groei en innovatie: dit is waarom we citizen developers nodig hebben

Snellere innovatie dankzij een nieuw type ontwikkelaar

Er is steeds meer vraag naar innovatieve en technologische oplossingen. Om dit te kunnen realiseren hebben organisaties meer capaciteit nodig. Door no-code of low-code platformen te gebruiken, creëren organisaties een nieuw type ontwikkelaar, de citizen developer. Het resultaat? Sneller innoveren en exponentiële groei. 

De groeiende vraag naar low-code en no-code oplossingen

Om te kunnen voldoen aan toenemende klantverwachtingen, is het essentieel om de digitale processen binnen de organisatie constant te blijven vernieuwen. Toch blijkt dit voor veel organisaties een obstakel. Er is vaak een tekort aan ontwikkelaars of projecten worden niet goed afgestemd tussen business en IT, waardoor ze mislukken. Des te meer reden voor organisaties om op zoek te gaan naar digitale oplossingen die de business zelfredzaam maken. 

Betrek meer medewerkers bij app-ontwikkeling

De beste manier om de capaciteit van het huidige IT-team te vergroten, is door werknemers zonder IT-achtergrond, ook wel citizen developers, in te zetten. Een nieuw type ontwikkelaar dat zelf applicaties en oplossingen kan ontwikkelen door het gebruik van no-code of low-code platformen.

  • Organisaties die citizen development in hun organisatie implementeren, ervaren de volgende voordelen:
  • Kortere time-to-market. Dankzij eenvoudig te gebruiken (en herbruikbare) bouwstenen. 
  • Flexibiliteit, doordat citizen developers dichter bij het probleem staan en nu direct bij het ontwikkelproces betrokken worden.
  • Verminderde kosten, omdat citizen development een agile manier van werken bevordert.

De verschillende soorten developers

Of citizen developers de traditionele ontwikkelaars gaan vervangen? Nee. Het is juist de samenwerking tussen citizen developers en traditionele ontwikkelaars die voor innovatie en groei binnen de organisatie zorgt. 

De samenstelling van zo’n team bestaat uit de volgende rollen:

  • De ervaren ontwikkelaars. Zij ondersteunen citizen developers en breiden het platform verder uit met aangepaste componenten. 
  • Power users. Dit soort citizen developers hebben zowel de technische kennis als zakelijke ervaring en doen het zware werk: zij ontwikkelen dagelijks apps. 
  • De business developer. Zij focussen zich meer op het doorvoeren van kleine aanpassingen en inhoudelijke wijzigingen. Ook maken ze deel uit van het ontwikkelproces, waarbij ze de concrete eisen aanleveren.  

Wanneer je als organisatie de combinatie van bovenstaande rollen inzet, verminder je de druk op de IT-afdeling en kun je veel sneller innoveren.

Bron: Bettyblocks

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.