May 19, 2022
2 minuten

Maken nieuwe softwaretools van iedereen een programmeur?

Van beginner tot IT-expert: iedereen kan eenvoudig applicaties ontwikkelen met deze tools

De traditionele manier van softwareontwikkeling is niet altijd effectief. Vaak ontbreekt het aan de nodige feedback tijdens het ontwikkelproces, omdat er alleen in de eerste fase met stakeholders om de tafel wordt gezeten. Terwijl hun feedback van essentiële waarde is om bedrijfsproblemen op te lossen. Ook al begrijpen ze misschien niet hoe de vereiste software moet worden gebouwd. De komst van no-code en low-code oplossingen neemt deze drempel weg en laat zowel ervaren IT-experts als citizen developers applicaties bouwen. 

Twee verschillende benaderingen

No-code en low-code zijn twee verschillende benaderingen. Zo maakt no-code het mogelijk om applicaties te bouwen zonder code te hoeven schrijven, terwijl low-code nét wat uitgebreider is en enige kennis van programmeren vereist. Of je nu met low-code of no-code aan de slag gaat, beide tools helpen zowel IT-experts als citizen developers in korte tijd de oplossingen te bouwen die zij nodig hebben. 

Wanneer je ervoor kiest om met een no-code of low-code tool te gaan werken, moet je wel rekening houden met de veiligheidsstandaarden. Controleer of de tool voldoet aan de standaarden van de AVG en GDPR. Anders loop je het risico dat werknemers oplossingen ontwikkelen die niet voldoen aan governance vereisten en wet- en regelgeving.

Performance en flexibiliteit versus eenvoud 

Alhoewel low-code en no-code vele voordelen met zich meebrengen, zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden. Software kan na verloop van tijd kwetsbaar worden. Dat geldt met name voor sommige snelkoppelingssystemen met weinig of geen code, die doorgaans afhankelijk zijn van een ander platform. Met no-code en low-code software zul je daarom de afweging moeten maken tussen performance en flexibiliteit versus eenvoud. Het is wel belangrijk om te onthouden dat flexibiliteit zelf geen factor is van softwarecode. Dit is namelijk afhankelijk van hoe goed we de bouwblokken waarmee we werken en applicaties ontwikkelen, begrijpen en beheren.

Iedereen aan de slag als programmeur

Met de juiste randvoorwaarden kun je je als organisatie onderscheiden van de concurrentie en je voordeel doen met no-code en low-code. Doordat citizen developers zelf aan de slag kunnen met het bouwen van applicaties, nemen zij een deel van de werklast van IT over. Hierdoor is er meer tijd en ruimte voor ontwikkeling en innovatie, kunnen er complexere oplossingen worden gebouwd en wordt alle kennis en expertise binnen de organisatie optimaal benut.  

Bron: Raconteur

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.