May 30, 2022
2 minuten

No-code: veelvoorkomende mythes en de belangrijkste componenten

Van gebruiksvriendelijke tool tot innovatief platform, no-code is het allemaal

De traditionele manier van softwareontwikkeling is verleden tijd. No-code is namelijk the way to go voor organisaties die kampen met een tekort aan ervaren developers en tegelijkertijd snel nieuwe software willen ontwikkelen. In deze blog ontkrachten we de misvattingen over no-code en lees je over de belangrijkste componenten van deze handige tool.

Veelvoorkomende misvattingen over no-code

Alhoewel no-code veel voordelen biedt aan organisaties die snel nieuwe software op de markt willen brengen, zijn er nog steeds veel misvattingen over deze tool. Zonde, daarom ontkrachten wij de drie meest voorkomende misvattingen over no-code:

Mythe 1: no-code is beperkend

Veel mensen denken dat het werken in een no-code tool voor beperkingen zorgt, omdat je gebruikmaakt van voorgeconfigureerde blokken code. Niets is minder waar. De kant-en-klare code is namelijk allemaal aan te passen. Sterker nog, je kunt ook eenvoudig nieuwe blokken bouwen door deze zelf te coderen.

Mythe 2: no-code software vervangt de ervaren developer

Maar natuurlijk niet. Zowel ervaren developers als citizen-developers kunnen hun voordeel doen met no-code tools. In plaats van een ervaren developer te vervangen, stellen no-code platforms hen in staat om governance te bieden en zich te concentreren op taken van hoog niveau, zoals beveiliging en schaalbaarheid. Dit betekent dat developers niet meer bezig zullen zijn met repetitieve taken, maar juist hun expertise en ervaring inzetten die helpen de overkoepelende organisatiedoelen te bereiken.  

Mythe 3: no-code applicaties zijn niet van waarde voor eindgebruikers

Een absolute mythe. In een low-code omgeving kun je namelijk ook traditionele codering toepassen. Door de nauwe samenwerking tussen ervaren developers en citizen-developers kunnen er applicaties worden gebouwd die wel degelijk zakelijke waarde bieden aan eindgebruikers. 

De componenten van een no-code platform

Nu de mythes rondom low-code zijn ontkracht, is het interessant om te kijken uit welke componenten een no-code platform kan bestaan: 

Pagebuilder

Met de pagebuilder kun je snel webpagina’s bouwen, geheel naar wens. Sleep de blokken code op hun plaats en zie direct hoe de webpagina eruitziet op je desktop of mobiele apparaten. Ervaring met coderen? Combineer dan een JS-framework (zoals Angular of Vue.js) voor nog meer vrijheid en flexibiliteit.

Visueel modelleren

Eenvoudig gegevens verwerken en beheren was nog nooit zo gemakkelijk als met een no-code tool. Maak tabellen, datamodellen en meer door middel van de drag-and-drop interface. Easy does it.

Herbruikbaarheid

Wist je dat je met no-code tools onderdelen van applicaties kunt hergebruiken voor nieuwe applicaties? Gebruik deze componenten om bijvoorbeeld verouderde legacy-systemen te moderniseren of verbeter kernsystemen door nieuwe functionaliteiten te creëren. Daarbij is het ook mogelijk om blokken code beschikbaar te stellen in een online bibliotheek, zodat anderen deze kunnen (her)gebruiken – dat geldt natuurlijk ook andersom. 

Integraties

Met no-code kun je eenvoudig verschillende diensten zoals Slack, Twitter, Mollie of Ideal integreren met jouw applicaties en systemen. Bovendien is het mogelijk om meerdere systemen te koppelen via interfaces én zorgt de naadloze integratie van API's en webservices voor een platform dat je van alle gemakken voorziet.

No-code als innovatief platform 

Snel nieuwe softwareoplossingen ontwikkelen of belangrijke organisatieprocessen transformeren? Met no-code kan het allemaal. Het grootste voordeel? No-code biedt organisaties de mogelijkheid om hun digitale transformatie in een hogere versnelling te zetten. 

Werk jij al met een no-code tool? 

Bron: BettyBlocks

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.