Apr 26, 2022
4 minuten

Hoe word je een AI-gestuurd bedrijf?

Begin bij een AI-gedreven strategie en infrastructuur

Van alle actuele technologische ontwikkelingen is Artificial Intelligence (AI) het meest ingrijpend. Niet heel gek, gezien de vele manieren waarop je AI als bedrijf kunt inzetten. Bovendien brengt deze ontwikkeling vele voordelen met zich mee. Toch vraagt het worden van een écht AI-gestuurd bedrijf om meer dan alleen het inhuren van een data scientists of het gebruik van machine learning. Hoe het dan wel moet? Dat lees je hier.

Start met een AI-gedreven strategie

De eerste stap om een AI-gestuurd bedrijf te worden, is het koppelen van je strategie aan het gebruik van data en AI. Het correct verzamelen en opslaan van kwalitatieve data uit verschillende bronnen moet hierbij prioriteit krijgen. AI is immers intelligentie afgeleid van data. Daarbij is het belangrijk een strategie uit te werken die past bij het bedrijf en de werkwijze. Met andere woorden, een AI-gedreven strategie moet altijd sector- en situatiespecifiek zijn. Daar hoort ook het menselijke aspect bij. Vergeet daarom niet om werknemers te betrekken bij deze transitie en zorg dat alle afdelingen kennis van AI ontwikkelen. Inclusief in de experimentele fases. Door dit te doen, creëer je de basis voor een AI-gestuurd bedrijf.

Bouwen aan een AI-gedreven infrastructuur

Nadat er een strategie is bepaald, moet er worden gekeken naar de infrastructuur. Bij het opzetten van een AI-gedreven infrastructuur moet je rekening houden met verschillende factoren. Gegevenstoegang en -controle zijn van essentieel belang voor de waarborging van privacy en gegevensbeveiliging, maar denk ook aan efficiëntie en flexibiliteit. Alleen dan kun je als bedrijf snel inspelen op de veranderende behoeften vanuit de markt. 

Wat betreft platforms en tools zijn er verschillende soorten beschikbaar, die ook verschillen in complexiteit en functionaliteit. Het benodigde kennisniveau kan hierin ook sterk verschillen. Van tools die enkel gebruikt kunnen worden door experts zoals data scientists, tot gebruiksvriendelijke no-code of low-code tools waarmee elke werknemer kan werken. Met no-code en low-code kun je eenvoudig applicaties maken dankzij gebruiksvriendelijke drag-and-drop-methoden, zelfs als je AI gebruikt. Alhoewel er veel verschillende platforms beschikbaar zijn, mogen no-code of low-code tools daarom niet ontbreken in de infrastructuur van een AI-gestuurd bedrijf.

Combinatie data en AI

Tot slot, en misschien wel het belangrijkste: zonder data geen AI. Een AI-gedreven infrastructuur moet data kunnen verzamelen uit diverse bronnen en kanalen, van alle betrokken stakeholders. Het creëren en onderhouden van een AI-gestuurd bedrijf is misschien dan wel een langdurig en complex proces, maar uiteindelijk zijn de voordelen van AI en data het dubbel en dwars waard. 

Kortom, een goede AI-gedreven infrastructuur is de technologische basis voor elke AI-gestuurde organisatie. Processen worden dan op basis van AI aangedreven en zijn ondersteunend aan jouw strategie, organisatie en cultuur. 

Bron: Forbes

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.