Apr 26, 2022
4 minuten

Rapid Application Development versus Agile: dit is wat je moet weten

Ontwikkel slimmer én efficiënter met een van deze methodes 

Sneller, beter, slimmer: Rapid Application Development (RAD) en Agile zijn beide ontwikkelmethodes die organisaties in staat stellen om applicaties sneller te ontwikkelen. En dat betekent dus een kortere time-to-market voor nieuwe software. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de twee methodes en wat is de beste optie voor jouw organisatie? In dit artikel leggen we je uit wat RAD en Agile is en vergelijken we de twee met elkaar.  

Wat is Rapid Application Development?

RAD is een ontwikkelmethode voor software die al sinds de jaren ‘80 wordt gebruikt. In tegenstelling tot de klassieke watervalmethode werkt RAD een stuk sneller. Dat komt omdat teams die volgens de RAD-methode werken, een planning opstellen. Hierdoor kunnen plotselinge veranderingen later in het proces flexibel worden opgevangen. De focus van RAD ligt daarbij op de snelle levering van prototypes, die uiteindelijk een onderdeel zijn van het eindproduct. Ook kunnen prototypes worden hergebruikt, waardoor het team eerder kan beginnen aan andere zaken, zoals gebruikerstesten. 

Wat is Agile?

Agile staat voor wendbaar en flexibel. Deze methode richt zich op het ontwikkelen van software in korte sprints. Elke sprint duurt zo’n twee tot vier weken en aan het einde van een sprint wordt een deel van het project opgeleverd. Om de Agile-methode toe te passen, zijn er verschillende werkwijzen. Een paar populaire voorbeelden hiervan zijn Kanban en Scrum. 

Verschil tussen Rapid Application Development en Agile

Alhoewel beide ontwikkelmethodes zich focussen op flexibiliteit, korte levertijden, veel interactie met de klant en een focus op klanttevredenheid, zijn er ook verschillen tussen de twee. De RAD-methode richt zich voornamelijk op prototypes, terwijl de Agile-methode het project in delen splitst, waarvan de features vervolgens in verschillende sprints worden aangeleverd. 

Vooral bij de inzet van no-code en low-code platforms komt de RAD-methode volledig tot zijn recht. RAD, low-code en no-code zijn dan ook vanuit dezelfde filosofie ontwikkeld: snellere ontwikkeling van applicaties. Zo hoef je je bijvoorbeeld niet te verdiepen in complexe termen en is het werken vanuit een low-code of no-code omgeving een stuk gebruiksvriendelijker. 

Agile of RAD? Altijd een korte time-to-market

Of je nu gaat voor een Agile-werkwijze of kiest voor RAD, met het comfort dat no-code en low-code tools met zich meebrengen, ben je er als organisatie altijd van verzekerd dat je applicaties binnen no-time geleverd kunnen worden. 

Bron: Yeeflow

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.