Jul 6, 2021
4 minuten

5 belangrijke voorwaarden voor Rapid Application Development

Zo voorkom je dat de voordelen van Rapid Application Development omslaan in nadelen

Rapid Application Development (RAD) heeft belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele ontwikkelmethoden. Of je die er daadwerkelijk uithaalt, hangt van een aantal factoren af. Voldoet je project niet aan de volgende voorwaarden, dan kunnen de voordelen van RAD eenvoudig omslaan in nadelen:  

1. Het project is groot genoeg en makkelijk op te splitsen

De methode kan alleen worden gebruikt voor software systemen die makkelijk in goed gedefinieerde onderdelen kunnen worden opgesplitst en afzonderlijk kunnen worden ontwikkeld en getest. Modularisatie van functionaliteiten is immers een kernconcept van RAD. De methode is dan ook het meest geschikt voor het ontwikkelen van middelgrote tot grote oplossingen. Overigens is té groot en complex ook weer niet goed, omdat je dan te maken krijgt met teveel teams die aan verschillende onderdelen werken. 

2. Developers en stakeholders werken nauw samen

RAD werkt alleen goed als developers en stakeholders nauw samenwerken. Omdat het tempo hoog ligt en de planningsfase maar kort is, zijn korte lijnen, heldere communicatie en nauwe samenwerking van essentieel belang. Bij grotere projecten met veel betrokkenen kan dat lastig zijn. 

3. Je beschikt over een ervaren en flexibel team 

Werken volgens de RAD-methode vraagt om voldoende ervaring in het team: designers en ontwikkelaars moeten in staat zijn om de behoeften van de gebruikers vlot en efficiënt te vertalen naar een werkend prototype. Ook geldt dat zij zich snel aan nieuwe situaties moeten kunnen aanpassen.

4. De projectmanager of product owner is flexibel én resultaatgericht

Omdat je anders het risico loopt dat je blijft aanpassen en nooit een marktklaar product oplevert, heb je een goede projectmanager of product owner nodig die behalve flexibel zeer resultaatgericht is.  

5. Gebruikers met verstand van zaken geven regelmatig feedback 

Klanten en eindgebruikers moeten bereid zijn (en van de organisatie de tijd en mogelijkheden krijgen!) om gedurende het hele ontwikkelproces betrokken te blijven en de developers regelmatig van feedback te voorzien. Als zij zich alleen aan het begin en het eind met het proces willen en kunnen bemoeien, haal je niet het maximale uit RAD. Daarbij spreekt het voor zich dat je het meeste hebt aan de input van gebruikers die hun domein door en door kennen. 

Snel en flexibel ontwikkelen met Rapid Application Development

Elke organisatie heeft zo zijn eigen uitdagingen. Maar als het om software-ontwikkeling gaat, lopen ze eigenlijk allemaal tegen dezelfde problemen aan: achterstanden en hoge werkdruk bij IT, een trage time-to-market, oplossingen die niet (meer) aan de verwachtingen van de gebruikers voldoen. In het e-book Snel en flexibel ontwikkelen met RAD laten we zien waarom deze problemen vaak met traditionele ontwikkelmethoden - zoals de watervalmethode - te maken hebben. En hoe Rapid Application Development (RAD) een effectievere methode kan zijn om de problemen van jouw organisatie op te lossen en digitale innovatie te versnellen.

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.