Mar 22, 2022
4 minuten

Wanneer kies je voor Rapid Application Development?

Met Rapid Application Development werk je sneller én effectiever 

Technologie evolueert constant. Wil je je onderscheiden als bedrijf en klanten beter van dienst zijn? Dan moet je met nieuwe software en functionaliteiten blijven komen. Snelheid is daarbij een van de voornaamste eisen. Zo onderscheid je je van concurrenten en voldoe je aan de veranderende klantvraag. 

Rapid Application Development (RAD) stelt je in staat om te voldoen aan zowel de verwachtingen van klanten als stakeholders. Het is een methode om in projectvorm nieuwe software te ontwikkelen, met minimale planning. Op die manier helpt RAD je om sneller applicaties te ontwikkelen.

Waarom RAD?

Naast dat je met RAD sneller software kunt bouwen, zijn er nog genoeg andere voordelen:

 • Flexibiliteit. Met RAD kun je gemakkelijk feedback verwerken en in de kern de applicaties aanpassen zonder dat je weer vanaf nul moet beginnen. 
 • Snelle levering van applicaties en software. RAD maakt het mogelijk om de ontwikkelcyclus van software te versnellen, doordat er slechts een minimale planning nodig is.
 • Een hogere klanttevredenheid. Met RAD werken er tijdens het project verschillende stakeholders samen aan de software. Dit helpt bij verwachtingsmanagement en voorkomt mogelijke verrassingen in de laatste fase van softwareontwikkeling.

Tools voor snelle applicatieontwikkeling

Het sneller ontwikkelen van applicaties wordt gedaan door de focus op projectplanning te verleggen naar prototyping en werkbare oplossingen. Met low-code of no-code tools wordt het schrijven van code geminimaliseerd, komen prototypes sneller tot stand en wordt de ontwikkelingstijd verkort:

 • Low-code & RAD
  Low-code stelt je in staat om software te ontwikkelen met minimaal programmeerwerk. Je hebt daarbij geen uitgebreide programmeerkennis nodig om applicaties te prototypen, te bouwen of te schalen. Dat komt omdat het platform scripts en integraties op basisniveau biedt. 
 • No-code & RAD
  No-code gaat een stapje verder: software ontwikkelen zonder te coderen. Dankzij handige drag-and-drop componenten kun je zelf applicaties samenstellen en ontwerpen. Het verschil tussen no-code en low-code? Maatwerk. No-code platforms bieden relatief minder maatwerk en functionaliteit in vergelijking met low-code ontwikkelplatforms. 

Wanneer kies je voor RAD?

Het kiezen van de juiste aanpak voor applicatieontwikkeling hangt af van een aantal factoren. Om te bepalen of RAD iets is voor jouw organisatie beantwoord je onderstaande vragen met ja of nee:

 • Staan klanten open voor RAD, waarbij ze gedurende het project intensiever moeten samenwerken met het team? 
 • Heb je een ervaren ontwikkelteam dat kan navigeren door het snelle ontwikkelproces en tegelijkertijd zorgt voor een sterke communicatie? 
 • Heb je steun van alle stakeholders met betrekking tot de tijdlijn en planning van het project? 
 • Beschikken jullie over de juiste tools en software om het RAD-proces te doorlopen? Zo niet, is er een budget beschikbaar om deze aan te schaffen? 
 • Is het technisch risico laag?
 • Moet je een project snel opleveren?
 • Heb je de meeste vragen beantwoord met ‘ja’? Dan is RAD iets voor jouw organisatie. 

Werken volgens de RAD-methode brengt veel voordelen met zich mee. Overweeg wel de wensen van betrokkenen, voordat je begint. Werk je met meerdere programmeerteams? Dan is het verschil in werkwijze en de snelheid waarmee wordt gewerkt nog iets waar je op moet letten. Dat is namelijk van invloed op de tijdlijn van het RAD-proces. Neem deze factoren dus ook mee in je planning. Succes!   

Bron: LearnHub

Deel de pagina:

redactie
House of low-code

De redacteuren van House of low-code zijn continu op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van low-code development.